téli gumi

Valóban fontos a téli gumi?

Az a kérdés, hogy hol, mert például Új-Zélandon, ahol télen sem lesz hidegebb sehol 5 foknál, vagy például Costa Rica-n a téli gumi egyáltalán nem fontos. Sőt, egyáltalán nem is ismerik.

Azonban hazánkban és a környező országokban a téli hónapokban igen, nagyon fontos, sőt, egyes helyeken kötelező is a téli gumi használata.

Összetétel

A téli és a nyári gumi alapvetően eltér egymástól. Nemcsak a bordázatuk kialakításában, annak formájában és mélységében, de a gumikeverék összetétele is más, amit a nyárinál és a télinél használnak. Hidegben és melegben eltérően kell viselkedni a két gumifajtának.

Más a gumikeverék a téli és más a nyári gumik esetében. Nyáron az a fontos, hogy a surlódás, illetve a meleg, olykor forró aszfalton a gumi ne deformálódjon el, megmaradjon eredeti formája, ne veszítse el tapadási képességét sem nagy sebességnél, sem pedig fékezéskor. Ezért a nyári gumi anyaga mindenképp keményebb, mint a téli. A téli gumit olyan gumikeverékből készítik, amelyhez olyan adalékanyagot is tesznek, amitől nem lesz merev a gumi, bármennyire is hideg az idő. Ezért nem jó, ha a nyári gumit télen is használjuk, mert akkor az merevvé, keménnyé fog válni. Nem tudunk hatékonyan fékezni, bizonytalan lesz az autónk mozgása a fékezés során, jelentősen megnő a fékút. Könnyen az árokban találhatjuk magunkat, nem beszélve arról, hogy a balesetveszély is jelentősen megnő. Nem mindegy, hogy az autónkkal hány méter megtétele után tudunk megállni fékezéskor.

Ha pedig a téli gumival közlekedünk nyáron, az sem nem biztonságos, sem pedig nem gazdaságos. Az ellágyult gumi gyorsabban kopik, a mintázata sem ad megfelelő tapadást.

Bordázat

A tapadást a bordázat is meghatározza. A bordázatnál nem az a fontos, hogy milyen tetszetős a mintázata, mennyire esztétikus, hanem az, hogy funkcióját mennyire képes betölteni.

A bordázottság a téli gumik esetében kiemelten fontos, ezért azok mintázata mindenképp szélesebb és mélyebb, mint a nyárié. Ezzel próbálják megakadályozni, hogy a kerekek kipörögjenek a friss hóban, vagy a jégen. A téli gumik mintázatának jobb a vízelvezető képessége. A kialakított lamellák rugalmasságukkal, jobb tapadásukkal segítenek az úton tartani a gumikat.