téli gumi

Valóban fontos a téli gumi?

Az a kérdés, hogy hol, mert például Új-Zélandon, ahol télen sem lesz hidegebb sehol 5 foknál, vagy például Costa Rica-n a téli gumi egyáltalán nem fontos. Sőt, egyáltalán nem is ismerik.

Azonban hazánkban és a környező országokban a téli hónapokban igen, nagyon fontos, sőt, egyes helyeken kötelező is a téli gumi használata.

Összetétel

A téli és a nyári gumi alapvetően eltér egymástól. Nemcsak a bordázatuk kialakításában, annak formájában és mélységében, de a gumikeverék összetétele is más, amit a nyárinál és a télinél használnak. Hidegben és melegben eltérően kell viselkedni a két gumifajtának.

Más a gumikeverék a téli és más a nyári gumik esetében. Nyáron az a fontos, hogy a surlódás, illetve a meleg, olykor forró aszfalton a gumi ne deformálódjon el, megmaradjon eredeti formája, ne veszítse el tapadási képességét sem nagy sebességnél, sem pedig fékezéskor. Ezért a nyári gumi anyaga mindenképp keményebb, mint a téli. A téli gumit olyan gumikeverékből készítik, amelyhez olyan adalékanyagot is tesznek, amitől nem lesz merev a gumi, bármennyire is hideg az idő. Ezért nem jó, ha a nyári gumit télen is használjuk, mert akkor az merevvé, keménnyé fog válni. Nem tudunk hatékonyan fékezni, bizonytalan lesz az autónk mozgása a fékezés során, jelentősen megnő a fékút. Könnyen az árokban találhatjuk magunkat, nem beszélve arról, hogy a balesetveszély is jelentősen megnő. Nem mindegy, hogy az autónkkal hány méter megtétele után tudunk megállni fékezéskor.

Ha pedig a téli gumival közlekedünk nyáron, az sem nem biztonságos, sem pedig nem gazdaságos. Az ellágyult gumi gyorsabban kopik, a mintázata sem ad megfelelő tapadást.

Bordázat

A tapadást a bordázat is meghatározza. A bordázatnál nem az a fontos, hogy milyen tetszetős a mintázata, mennyire esztétikus, hanem az, hogy funkcióját mennyire képes betölteni.

A bordázottság a téli gumik esetében kiemelten fontos, ezért azok mintázata mindenképp szélesebb és mélyebb, mint a nyárié. Ezzel próbálják megakadályozni, hogy a kerekek kipörögjenek a friss hóban, vagy a jégen. A téli gumik mintázatának jobb a vízelvezető képessége. A kialakított lamellák rugalmasságukkal, jobb tapadásukkal segítenek az úton tartani a gumikat.

I've been banking with Charter Oak Federal Credit Union since I was a kid. They always took the time to explain how to set up my accounts and manage my money. I remember us setting a budget together and them helping me stick to it! Not only are they helpful, but their customer service is top notched and their rates are unbeatable. I'm so glad that I chose Charter Oak Federal Credit Union for my banking needs!

I recently switched to Charter Oak Federal Credit Union online banking service and have never looked back. The website is intuitive, the banking features are easy to use, and the customer service is stellar. My favorite feature has to be the bill pay option – it’s so quick and convenient! If you’re looking for a reliable online banking login, Charter Oak Federal Credit Union is definitely worth checking out.