gyurma

Olcsó játékok, melyekkel feldobhatod a gyerek napját

A gyerekeknek egyáltalán nem fontos, hogy csilli-villi játékokkal halmozzuk el. A gyermekjátékok esetében is érvényes, hogy a kevesebb a több.

A kisgyerek jobban fejlődik, ha a saját fantáziájára, kreativitására hagyatkozik, mintha egy olyan játékot vásárolunk neki, ami helyette játszik. Az a fontos, lényeges, hogy ő játsszon. Ha egy játék nagyon villog, ugrál, zenél, azzal nem tud mit kezdeni.

Horgolt, varrt játékok

A csecsemőknek elég, ha horgolunk, varrunk valamilyen figurát, matatórongyot. Természetesen bababarát legyen a fonal és az anyag is, egészségük védelme érdekében. Figyeljünk a méretre, nehogy lenyeljék. A horgolt figura legyen színes, érdekes alakú, például egy polippal sokáig eljátszanak, nézegetik, kóstolgatják. A matatórongyit többféle anyagból készítsük, legyen más-más a tapintása, varrhatunk rá zipzárt, címkét, tehetünk rá csatot, gombot, hogy többféle texturával, formával megismerkedhessenek.

Gyurma

Nem fontos, hogy a boltban vásároljuk, mi is készíthetünk nagyon jó minőségű gyurmát. Egy-két éveseknek elég, ha egy kis lisztet, sót, olajat összegyúrunk ételfestékkel. Nem lesz bajuk tőle, ha véletlenül megkóstolják. A nagyobbaknak már érdemes kiégethető, porcelán-gyurmát készíteni, az Interneten sokféle receptet találunk a készítéséhez. Díszeket készíthetünk belőle közösen a gyerekekkel, vagy talp- és kézlenyomatot csinálhatunk, ami örök emlék lesz a későbbiekben.

Szappanbuborék fújó

Ezt sem kell készen vásárolnunk, mert könnyű elkészíteni. Nemcsak a kicsik, de a nagyobbak is imádják az elpattanó buborékokat. Óriásbubit is csinálhatunk. A kicsiknek még mi fújjuk, ők csak az eredményt csodálják, de a nagyobbak már fújni is képesek. Minél hamarabb megtanítjuk a buborékfújásra őket, arcizmaikat annál hamarabb tudjuk ezzel a mozdulattal edzeni, ami jó hatással lesz a későbbiekben a beszédfejlődésre, hangképzésre.

Festés, rajzolás

Festéssel, rajzolással is leköthetjük őket, élvezni fogják az alkotást. Egy nagy csomagolópapírt rögzítsünk a falra, ahol kiélhetik firkálási hajlamaikat. Az aszfaltra, betonra is rajzoltathatunk velük az utcán.

Papír zsebkendő tépés

Játékosan láb-tornáztathatjuk őket, ha lábujjaikkal széttépetünk velük egy szalvétát vagy papírzsebkendőt, amit aztán szintén a lábujjuk segítségével egy vödörbe kell dobni. Jót tesz a lábboltozatnak, lábfejnek, szem-láb koordinációnak.