Milyen gyakran porszívózzunk, hogyan végezzük helyesen?

A porszívó egyike azoknak a találmányoknak, melyek használatával jelentősen lerövidül a takarításra fordított idő. Régen, ükanyáink szinte egyetlen segédeszköze a mechanikus seprű volt. Ezt követte a porszívó őse, a porfújó, amit a vasúti kocsik takarításához használtak. Ehhez képest a robotporszívó kész főnyeremény.

Gyakoriság

A tisztaság minden háztartásban fontos, de különösen ott, ahol kisgyermek, idős emberek, illetve betegek, allergiában szenvedők vannak. Az ő egészségük védelme érdekében fokozottan ügyelni kell arra, hogy lakásunk tiszta és rendezett, lehetőleg pormentes legyen. Ha háziállatunk van, akár szőrös, akár tollas, ott gyakrabban, szinte napi szinten kell elővenni a porszívót. Ha a nyílászáróink nem korszerűek, beengedik kívülről a port, szennyeződéseket, akkor is gyakrabban kell takarítani. A földszinti lakások is jobban piszkolódnak, mint a magasabb emeleten lévők. Az is befolyásoló tényező, hogy hány ember él a lakásban, valamint a környezetünkből mennyi szennyeződést viszünk be.

A padlószőnyeg, szőnyeg jobban magába zárja a port, ezért ezeket legalább hetente kétszer fel kell porszívózni, de a többi burkolatot, járólapot, parkettát, padlót, linóleumot is legalább heti egy alkalommal.

Szintén gyakoribb porszívózást igényelnek azok a helyiségek, ahol többen és többet tartózkodunk, vagy átmegyünk rajta. Ilyen például a bejárat, az előszoba, konyha, nagyszoba. Ezekben a helyiségekben sem árt a heti kétszeri takarítás.

A porszívózás technikája

Mindenképp fontos a rendszeresség, mert könnyebb valamit szinten tartani, gyakrabban takarítani, porszívózni. Ha ritkábban takarítunk, jobban felhalmozódik a por, beleeszi magát a kárpitba, szőnyegbe, könyvekbe, dísztárgyakba. A por, piszok alattomosan rongálja bútorainkat, szőnyegeinket. Mélyebbre fúródik, nehezebb lesz az eltávolítás.

Ügyeljünk arra, hogy a szőnyegek alatt is porszívózzunk, ugyanis a por nagy része átmegy a rostokon, és alatta landol, karcolva ezzel a burkolatot.

Lassan, módszeresen haladjunk egy képzeletbeli vonal mentén, hogy semmit ne hagyjunk ki. A porzsákot rendszeresen ürítsük ki, szűrőket szükség szerint cseréljük. Használjuk ki porszívónk kényelmi funkcióit, a burkolatnak megfelelően váltsunk kefét.

Egyenes derékkal, a csövet hátul a derekunk köré csavarva, és azt ott tartva testsúlyunk áthelyezésével, billegő mozgással takarítsunk. Nem kell nyomni a csövet, mert szív az magától, ha helyes szögben tartjuk.