biciklizés

Miért olyan előnyös biciklizni?

Kerékpározni nemcsak hogy jó, de nagyon jó! Ha például fáj a térdünk, nem tudjuk terhelni, akkor választhatjuk helyette a biciklizést. Akik nem tudnak megtanulni kerékpározni, azok is élvezhetik ezt a fajta sportot, elég, ha beszereznek maguknak egy szobabiciklit, és azon tekernek. Közben akár tévét is nézhetnek.

Időspórolás

Bár nem ez a legjelentősebb ok, amiért érdemes bringára pattanni, de ne felejtsük el, hogy mennyi időt megspórolhatunk, ha ezzel közlekedünk. Aki vidéki városban él, annak nem is kell ecsetelni ennek előnyeit. Ha a fővárosban lakunk, és csak pár kilométert kell megtennünk, már megéri ezzel közlekedni. Utazás közben sportolunk – hát kell ennél nagyobb motiváció?

Izomerősítés, anyagcsere pörgetés

Jótékonyan hat az izomzatunkra, testtartásunkra, tónusban tartja izmainkat, formálja testünket, javítja a vér oxigén felvételét. Látszólag csak a lábunkat használjuk, de ha jól állítjuk be az ülés és a kormány egymáshoz viszonyított távolságát, szögét, akkor a támaszkodó karunk átveheti testsúlyunk egy részét. Így nemcsak nagyobb erőkifejtést érhetünk el, de a felső testünk is intenzív edzésben részesül. Ha jobb az izomzatunk, ez az anyagcserénkre is jó hatással lesz, égni fognak a kalóriák az edzés végeztével is.

Csökken a szív- és érrendszeri betegségek kockázata

A kerékpározás nemcsak az izmainkat, de a keringési rendszerünket is edzi, mert szaporábban, gyorsabban lélegzünk, növeljük szívünk munkáját. A megnövekedett vérnyomás és pulzus élénkíti a vérkeringésünket, több oxigén jut a szervezetünkbe.

Fogyókúra

Természetesen mint minden sport, ez is segít az álomalak elérésében. Elég csak ránézni egy versenyszerűen kerékpározóra, máris látni fogjuk, hogy mennyire izmos, kidolgozott alakja van. A bringázás különösen a lábra van jó hatással, de a többi izomcsoportot is alaposan megdolgoztatja.

Egészségmegőrzés

Ha rendszeresen biciklizünk, nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy sokáig fittek legyünk és egészségesek. Javulni fog az állóképességünk, ezáltal az életminőségünk is jobb lesz, tovább fogunk élni erőben, egészségben. Javulni, erősödni fog az immunrendszerünk is, ellenállóbbak leszünk a kórokozókkal szemben, kevésbé betegszünk meg. Ha mégis, gyorsabb lefolyású lesz, nem viseli meg túlzottan szervezetünket, könnyebben fogunk regenerálódni.