vitaminok

Melyek a legfontosabb vitaminok?

Sokan úgy gondolják, hogy egészségesen táplálkoznak, minden nap esznek friss zöldséget, gyümölcsöt, olajos magvakat, fogyasztanak halat, tojást, esetleg húst is, kerülik az adalékanyagokat, ezért nincs szükségük vitaminra. Tévednek. Sajnos a mai élelmiszerek beltartalma elmarad a száz évvel ezelőttihez, többek között a túlvegyszerezés miatt. Az állattartás is nagyüzemben folyik, az állatoknak nincs meg a szükséges élettér, ezért felszaporodik a húsukban, izomzatukban a stresszhormon, lerakódik bennük az egészségük megóvása érdekében adott gyógyszermaradvány.

Vannak olyan vitaminok, nyomelemek, melyekre szervezetünknek szüksége van, és táplálékkal nem, vagy nem elegendő mennyiségben jutunk hozzá. A hőkezelés során is csökken, vagy lebomlik a vitaminok nagy része, ezért táplálkozással semmiképp nem jutunk elegendő vitaminhoz.

Mindenképp fontos, hogy szedjünk vitaminokat. Az, hogy mikor, milyet és mennyit, nagymértékben függ az életkorunktól, hiszen más és más vitaminra van szüksége egy fejlődésben lévő szervezetnek, és egy idősödőnek.

Általánosságban az alábbi vitaminokra van szükségünk:

A-vitamin, azaz retinol

Ez a zsírban oldódó vitamin felelős a csontnövekedés mellett szemünk, fogunk, hajunk, bőrünk, körmünk egészségéért. A sejtek fejlődését segíti elő. Ha nem jutunk hozzá, nem fogunk jól látni a sötétben, tartós hiánya vakságot idézhet elő. Kiszáradhat a nyálkahártyánk, bőrünk, kihullhat a hajunk. Ha gyerekek nem jutnak elegendő A-vitaminhoz, ez hatással lehet a növekedésükre. Szervezetünk kevésbé lesz ellenálló, fogékonyabbak leszünk a fertőző betegségekre. A tudomány mai állása szerint nem lehet túladagolni.

D-vitamin, a napfény vitaminja

Nagyon fontos, kiemelt jelentőségű vitamin. Bár szintén zsírban oldódik, de csak két-három havi mennyiség tárolására képes a szervezetünk. Lényeges, hogy folyamatosan jelen legyen a szervezetünkben. Nemcsak a csontozatunknak, a fogainknak, de az izmainknak is égetően szüksége van rá. Kiemelt szerepe van a sejtosztódásban, az immunrendszer megfelelő működésében is.

Szerencsénk van, mert a mi éghajlatunkon az év nagy részében a bőrünk a napfényből is elő tudja állítani, ennek ellenére fontos a szedése. Valójában nem is vitamin, hanem inkább nevezhetjük hormonelőanyagnak is.

Hiánya esetén csontjaink könnyebben törnek, deformálódnak, csontritkulás, gyermekeknél angolkór alakulhat ki.