Hogyan kell jól ablakot mosni?

Sokan azt gondolják, hogy ablakmosás gyerekjáték, mindenki tudja. Pedig nem is olyan egyszerű, hogy csillogóra varázsoljuk ablakainkat. Mint mindennek, ennek is megvan a maga fortélya.

Modern megoldások

Ha szétnézünk a háztartási termékeket és tisztítószereket árusító üzletek polcain, nagyon sok törlőkendőt, szivacsot, tisztító folyadékot, eszközt találunk, csak győzzünk válogatni.

Sőt, ma már léteznek olyan elektromosan működő porszívók, melyek megtisztítják az ablakunkat, nekünk csak húzogatni kell. Az úgy nevezett ablakporszívó úgy tisztítja meg az ablakot és a kádat, hogy nem marad utána csík. Bár – hacsak nem egy százszobás kastélyban lakunk, amit nekünk kell takarítani – enélkül is megoldható az ablaktisztítás.

Hagyományos megoldás

Aki a hagyományos megoldást részesíti előnyben, az nem használ semmi különlegeset az ablaktisztításhoz. A vödör vízbe tesz egy kis ecetet, lemossa vele az ablakot, majd újságpapírral átdörzsöli, ezzel kész is.

Mindkét megoldás hatékony lehet, ha a megfelelő sorrendet betartjuk.

Sorrend

Az első lépés egy alapos lemosás legyen. Ekkor még ne foglalkozzunk azzal, hogy a keretet vagy az üveget mossuk. Elég arra figyelnünk, hogy fentről haladjunk lefelé. Meleg vízbe mártott szivaccsal vagy ronggyal többször mossuk át az üveget, annak keretét és a tokot, ablakpárkányt is. Addig ismételjük, amíg minden tiszta nem lesz.

Ezt követően jöhet az „érdemi” munka, magának az üvegfelületnek a tisztítása. Itt már használhatunk kedvünk szerint ablaktisztító folyadékot, ecetes vizet, bármit, amit szeretünk. Könnyebb dolgunk van, ha egy szórófejes flakonból spricceljük az üvegre a szert.

Lényeg, hogy egyenletes rétegben oszlassuk el az üvegen, majd egy tiszta törlőkendővel töröljük át, hogy ne maradjon rajta piszok.

Ha ezzel megvagyunk, jöhet vagy egy szöszmentes száraz rongy, vagy a jól bevált fekete-fehér (semmiképp nem színes, vastag, fényes papírra nyomott reklámújság) újság – ha még van nekünk ilyen, és a külső oldalt mindig vízszintes mozdulatokkal, a belső felét pedig függőleges mozdulatokkal dörgöljük addig, amíg tiszta és csíkmentes lesz. Ha mégis csíkos maradna, a csík vonalából tudni fogjuk, hogy kívül vagy belül töröljük-e át újra.