Ezek a legfontosabb ünnepnapok

Nem is gondolnánk, hogy milyen nagyon fontosak az ünnepek az emberek, a közösségek életében. Szükségünk van a pihenésre, amikor feltöltődünk, felfrissülünk, hogy utána újult erővel vessük bele magunkat a munkába. Persze vannak időszakok, amikor egybe folynak a hétköznapok és ünnepek, mert például egy kisgyermek gondozásánál nem mondhatjuk, hogy „bocs, ma nem teszlek tisztába, nem etetlek meg, nem foglalkozom veled, mert pihenek”.

A „sötét”-nek nevezett középkorban több ünnepnap volt, mint manapság. Az ünnepnapok nemcsak a pihenésről szóltak, egyféle „csapatépítő tréning” volt, még ha nem is így hívták akkor. Összekovácsolta a közösséget, fontos volt a közösség számara az együttlét.

Vannak olyan ünnepek, melyek egy családnak fontosak, például a születésnap, névnap, házassági évforduló, melyeket a szűk család, barátok ünnepelnek meg.

Hazánkban az alábbi hivatalos ünnepeket tartjuk meg

Újév: Ha a naptári évet nézzük, máris egy ünneppel, az újévvel indítunk. Nemcsak hazánkban, de szerte a világon szinte mindenütt ünneplik. Tánccal, mulatozással, tűzijátékkal. Szilveszter éjszakától január elsején, hajnalig tart.

Március 15-e: Az 1848-49-es szabadságharcra és forradalomra emlékezünk, hivatalosan a rendszerváltás után lett munkaszüneti nap.

Nagypéntek, nagyszombat, húsvét vasárnap és húsvéthétfő: A keresztény világ legnagyobb ünnepe. Kezdetben csak a hétfő volt munkaszüneti nap, 2017. óta a péntek is az.

Munka ünnepe: Május elsején ünnepeljük, hivatalos állami ünnep nemcsak nálunk, hanem több országban is.

Pünkösdvasárnap, pünkösdhétfő: Egyházi, mozgó ünnep, a húsvétot követi. 1993. óta munkaszüneti nap.

Államalapításunk ünnepe: Augusztus 20-a, nemzeti ünnep, államalapító I. István király emlékére.

1956-os forradalom és szabadságharc: 1956-os forradalom kitörésének és az 1989-es Magyar Köztársaság kikiáltásának napja.

Mindenszentek: November 1-je, keresztény ünnep, az üdvözült lelkek emléknapja.

Szenteste, Karácsony: December 24-26, Jézus születésének napja. A szenteste gazdasági okok miatt nem munkaszüneti nap, azonban a munkáltatók a munkarend átszervezésével pihenőnapként kiadják.

Szilveszter: A Gergely naptár szerint a naptári év utolsó napja, az Újév előestéje, a karácsonyi időszak hetedik napja. Evéssel, ivással, mulatozással ünneplik szerte a világon. Nem munkaszüneti nap.