Csíra kisokos

Bár a magas tápértékű és könnyen emészthető csíra fogyasztása Európában még csak néhány évtizede terjedt el igazán, de ennek a szuperélelmiszernek az áldásos hatásai már az ősidők óta ismertek.

A zsázsaféléket például az ókori görögök és a rómaiak is előszeretettel fogyasztották a salátájuk részeként. De ezeket a kevésbé csípős növénykéket, amelyek Ázsia középső és nyugati vidékein még ma is vadon nőnek, Kínában is ismerték és becsülték.

Hogyan termeszthetjük meg a saját csíránkat?

Az étkezésre szánt csírák termesztése olyannyira egyszerű, hogy tulajdonképpen egy befőttesüvegben is megoldható, otthon a konyhában. De egyébként a különböző webáruházak kínálatában már kaphatóak kifejezetten erre a célra kifejlesztett csíráztató edények is.

Ennek köszönhetően pedig attól sem kell félni, hogy az időjárás befolyásolni fogja majd a projektünket. Így, ha szeretnénk, akkor akár az év bármely szakában belekezdhetünk – mondjunk a téli időszakban, amikor kevés a friss zöldség és gyümölcs.

A csíráztatás folyamata egyébként úgy indul, hogy beleteszünk 2-3 evőkanálnyi magot egy konyhai szűrőbe, és ezeket leöblítjük folyó víz alatt. Majd miután ezzel megvagyunk, belehelyezzük a magokat a csíráztató edénybe, és öntünk rájuk egy kis vizet, amelyben minimum 10 órán át ázniuk kell.

Ezt követően pedig kiöntjük a vizet egy tálba, és eltávolítjuk az edényből azokat a magokat, amelyek nem duzzadtak meg. Majd csíráztató edényt olyan ablak közelébe rakjuk, ahol nem éri közvetlen napfény, de a hőmérséklet 18 és 22 °C között van!

A rendszeres öblítésről nem szabad megfeledkeznünk

Ha valóban sikeres csíráztatást szeretnénk, akkor a magok naponta kétszer friss vízzel történő átöblítése elengedhetetlen. Ez ugyanis megakadályozza a baktériumok és a penész kialakulását.

Milyen csíra magot válasszunk?

Szerencsére manapság már számos zöldség, gabona és hüvelyes csíráztatására van lehetőség. Ezekbe beletartozik például a borsó, a csicseriborsó, a lencse, az édeskömény, az ázsiai konyhában közkedvelt mungóbab, a retek, a cékla, a szójabab, a köles, a lucerna és a görögszéna.

De akadnak olyan nyálkát képző magok is – például az azték zsálya vagy a lenmag -, amelyek ha a csíráztató edényben nagyon közel kerülnek egymáshoz, akkor összetapadhatnak, és ez könnyen rothadást eredményezhet. Így ezeknél inkább a lapos csíráztató edények lesznek az ideálisak.
Mire kell figyelni a csíra fogyasztás során?

A fogyasztásukkal kapcsolatban csupán egyetlen szabályt kell betartani, mint hogy csakis kizárólag csíráztatásra szánt magokat használjunk, mivel ezekben semmilyen vegyszer nem található meg.

De egyébként bátran fogyaszthatjuk őket akár nyersen is, a salátánkba belekeverve, szendvics feltétként illetve levesbetétként. A hőkezelésüket viszont, ha egy mód van rá, akkor kerüljük, mert elveszítik az előnyös tulajdonságaiknak a javarészét.

I've been banking with Charter Oak Federal Credit Union since I was a kid. They always took the time to explain how to set up my accounts and manage my money. I remember us setting a budget together and them helping me stick to it! Not only are they helpful, but their customer service is top notched and their rates are unbeatable. I'm so glad that I chose Charter Oak Federal Credit Union for my banking needs!

I recently switched to Charter Oak Federal Credit Union online banking service and have never looked back. The website is intuitive, the banking features are easy to use, and the customer service is stellar. My favorite feature has to be the bill pay option – it’s so quick and convenient! If you’re looking for a reliable online banking login, Charter Oak Federal Credit Union is definitely worth checking out.