A házi vízmű előnyei

Egy önfelszívó szivattyú, egy hidrofor tartály, egy manométer és egy nyomáskapcsoló működését kombináló házi vízmű sokkal könnyebbé varázsolhatja a mindennapjainkat. Nagyszerű lehet például akkor, ha saját kutat ásattunk a házunkhoz, vagy egy olyan a vízvezetékre csatlakoztatott épületben élünk, amelyben stabilizálni kell nyomást.

De ez a gyorsan telepíthető és praktikus eszköz a ház vízellátása mellett biztosíthatja még a megfelelő mennyiségű vizet a kertben történő öntözéshez, vagy az öntözőrendszer működtetéséhez. Tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy rendkívül sokoldalú. Azonban nem ez az egyetlen dolog, ami a használata mellett szól. A közbenjárásával a csapból folyó alternatíva helyett eredményesen felhasználható az esővíztárolóból vagy az ásott kútból nyert víz, amellyel bizony nagyon sok pénzt takaríthatunk meg.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő házi vízművet?

Az első és legfontosabb, hogy egy olyan szivattyút válasszunk hozzá, amely valóban minőségi termék. Árulkodó jel lehet például a hosszabb garanciális idő és a biztosított szervizháttér. Igazi minőségre viszont leginkább abból következtethetünk, ha a szivattyú réz tekercselésű motorral van felszerelve.

Aztán fontos tényező még a hidrofor tartály megfelelő térfogatának megválasztása is, mivel így elkerülhető a szivattyú túl gyakori bekapcsolása. A szakértők kisebb vízigényhez általában egy 20-25 literes tartályt szoktak javasolni, de ha egy emeletes ház ellátása a cél, akkor jól jöhet akár egy 50 literes tartály is.

Nem feledkezhetünk meg azonban a tartály anyagáról sem. Ha a házi vízművet kintre tervezzük elhelyezni, akkor a rozsdamentes acél verzió különösen alkalmas lesz.

A házi vízmű bekötésével kapcsolatos tanácsok

Bár a házi vízmű bekötése eltérhet a különböző víznyerőhelyek esetében, akad azért néhány általános tipp a témával kapcsolatban. A legfontosabb talán az, hogy ügyeljünk a bekötésnél arra, hogy a szivattyú szívócsonkja ne szűküljön be. Ezzel ugyanis elkerülhető, hogy veszítsen a teljesítményéből.

Végül tanácsos lehet még megfontolni egy lábszelep és egy vízszűrő használatát is. Az előbbi megakadályozza, hogy a szívócsőbe már felszívott víz visszafolyjon. Míg az utóbbi azért lehet hasznos, mert elejét veszi annak, hogy homok vagy egyéb hordalék kerüljön a szivattyúba, amely komoly hibákat okozhat a készülékben, és ezek sajnos nem számítanak garanciálisnak.