A családállítás mechanizmusa

A terápiák során a szakemberek különféle technikákat illetve gyakorlatokat alkalmazhatnak az üléseken, amelyekkel leginkább az a céljuk, hogy támogassák a pácienst a gyógyulási vagy megbékélési folyamatban, illetve a további tudatosság elérésében. A családállítás is ezek közé a módszerek közé tartozik, amelyről a mai cikkünkben szeretnénk részletesebben is beszélni.

Mi az a családállítás?

A családállítás egy olyan terápiás technika, amelyet a terapeuta annak érdekében alkalmazhat, hogy betekintést nyerjen a páciens családjának történetébe, dinamikájába és a lehetséges diszfunkcionális mintáiba.

Legtöbbször csoportos keretek között zajlik, amely során a terapeuta néhány előzetes kérdés feltétele után megkéri a csoport többi tagját, hogy a hallottak alapján személyesítsék meg a páciens családtagjait. Így ő kívülről szemlélve láthatja, hogy milyen is a család szerkezete, és miből eredeztethető az adott probléma. Ez a fajta szerepjáték a pszichodráma egyik formája.

Ha azonban a páciens nem érzi jól magát a csoportos környezetben, akkor lehetőség van ezt a módszert egy egyéni foglalkozás részeként is alkalmazni. Ilyen esetben játékokat használva vagy egy rajzon keresztül ábrázolja majd a családon belüli dinamikát.

Milyen helyzetekben segíthet?

A családállítás rendkívül hasznos lehet, ha a páciens szeretné megtörni azokat a kapcsolataiban megjelenő diszfunkcionális vagy káros mintákat, amelyek összefüggésben lehetnek azzal, amit a családjából hozott magával. Ezért sokszor a párkapcsolati tanácsadás részeként is alkalmazzák, mivel így a páros tagjai jobban meg tudják érteni egymás hátterét, és az egyes viselkedésüknek az okát.

De a családállítás igazán előnyös lehet azok számára is, akik a gyermekkori traumáikat szeretnék feldolgozni, az egyik rokonuk halála után bonyolult érzéseket élnek át, vagy a problémás családdinamika számos egyéb hatásától szenvednek.

Végső gondolatok

Ezek a foglalkozások rendkívül erős érzéseket válthatnak ki azáltal, hogy a traumatikus illetve stresszes események felidézésre kerülnek. Így mielőtt a családállításra adnánk a fejünket, mindenképpen javasoljuk, hogy tegyük fel a terapeutánknak a folyamattal kapcsolatos kérdéseinket, és mondjuk el az aggályainkat.