futás

4 ok, miért egészséges a rendszeres futás

Rendszeresnek akkor mondhatjuk a futást, ha hetente legalább 3, legfeljebb 5 alkalommal futunk, alkalmanként 30-50 percet, azaz hetente kb. összesen két és fél órát. Ez szükséges ahhoz, hogy edzésünk megfelelő és hatékony legyen, de ugyanakkor ne unjuk meg, és főleg ne essünk a túledzettség hibájába.

Ha csak most kezdjük el a futást (a gyaloglás is már futásnak számít!), akkor mindenképp csak kétnaponta fussunk, hogy szervezetünk hozzáedződhessen a feladathoz, nehogy lesérüljünk.

Ha rendszeresen futunk, az alábbi jótékony hatásokat fogjuk érezni.

Segíti a fogyást

Természetesen ez csak akkor igaz, ha futás után nem raboljuk le a hűtőt. Mivel nagy hatásfokkal égnek a kalóriák és a zsír, az izmosodással párhuzamosan változni fog az alakunk. Karcsúbb lesz a derekunk, feszesebbek, tónusosabbak az izmaink. Ha ez a célunk, akkor inkább lassabban és hosszabban fussunk.

Rendszerességre nevel

Ha elhatároztuk, hogy rendszeresen futni fogunk, a futás közben felszabaduló és boldogságot, örömet okozó endorfin segítségünkre lesz abban, hogy a következő alkalommal is felvegyük a futócipót, és elinduljunk.

Jobban alszunk

Ha alvásproblémánk van, jól tesszük, ha a futást választjuk. Mindegy, hogy reggelre, vagy estére iktatjuk be ezt a mozgásformát, segíteni fog. Kevésbé fogunk szenvedni a depressziótól is. Testhőmérsékletünk növelésével megnyugtatja testünket és elménket. Futás közben egy kicsit befelé fordulhatunk, elmélyülhetünk gondolatainkban, foglalkozhatunk magunkkal. Lesz időnk átgondolni dolgainkat, a ránk váró feladatokat. Ezáltal az önbizalmunk is növekedni fog.

Csonterősítő, agyserkentő hatás

Mivel a futás magas intenzitású, ezáltal növeli a csontszövetek sűrűségét, csökken a csontritkulás, a köszvény kockázata is. Mivel serkenti a szívműködést, a vérünk több oxigént szállít, ez az agyunk állapotára, működésére is jó hatással van, különösen idős korban.

Végül egy jó tanács: ne akarjuk megspórolni sem a bemelegítést, sem pedig a nyújtást. Mindkettőért hálás lesz szervezetünk. A bemelegítéssel felkészíthetjük az intenzív mozgásra, a végén pedig a nyújtással lelazíthatjuk fájó izmainkat.

Baron Hansen szerint „az élet rövid, de a futástól kicsit hosszabbnak tűnik”.