futás

4 ok, miért egészséges a rendszeres futás

Rendszeresnek akkor mondhatjuk a futást, ha hetente legalább 3, legfeljebb 5 alkalommal futunk, alkalmanként 30-50 percet, azaz hetente kb. összesen két és fél órát. Ez szükséges ahhoz, hogy edzésünk megfelelő és hatékony legyen, de ugyanakkor ne unjuk meg, és főleg ne essünk a túledzettség hibájába.

Ha csak most kezdjük el a futást (a gyaloglás is már futásnak számít!), akkor mindenképp csak kétnaponta fussunk, hogy szervezetünk hozzáedződhessen a feladathoz, nehogy lesérüljünk.

Ha rendszeresen futunk, az alábbi jótékony hatásokat fogjuk érezni.

Segíti a fogyást

Természetesen ez csak akkor igaz, ha futás után nem raboljuk le a hűtőt. Mivel nagy hatásfokkal égnek a kalóriák és a zsír, az izmosodással párhuzamosan változni fog az alakunk. Karcsúbb lesz a derekunk, feszesebbek, tónusosabbak az izmaink. Ha ez a célunk, akkor inkább lassabban és hosszabban fussunk.

Rendszerességre nevel

Ha elhatároztuk, hogy rendszeresen futni fogunk, a futás közben felszabaduló és boldogságot, örömet okozó endorfin segítségünkre lesz abban, hogy a következő alkalommal is felvegyük a futócipót, és elinduljunk.

Jobban alszunk

Ha alvásproblémánk van, jól tesszük, ha a futást választjuk. Mindegy, hogy reggelre, vagy estére iktatjuk be ezt a mozgásformát, segíteni fog. Kevésbé fogunk szenvedni a depressziótól is. Testhőmérsékletünk növelésével megnyugtatja testünket és elménket. Futás közben egy kicsit befelé fordulhatunk, elmélyülhetünk gondolatainkban, foglalkozhatunk magunkkal. Lesz időnk átgondolni dolgainkat, a ránk váró feladatokat. Ezáltal az önbizalmunk is növekedni fog.

Csonterősítő, agyserkentő hatás

Mivel a futás magas intenzitású, ezáltal növeli a csontszövetek sűrűségét, csökken a csontritkulás, a köszvény kockázata is. Mivel serkenti a szívműködést, a vérünk több oxigént szállít, ez az agyunk állapotára, működésére is jó hatással van, különösen idős korban.

Végül egy jó tanács: ne akarjuk megspórolni sem a bemelegítést, sem pedig a nyújtást. Mindkettőért hálás lesz szervezetünk. A bemelegítéssel felkészíthetjük az intenzív mozgásra, a végén pedig a nyújtással lelazíthatjuk fájó izmainkat.

Baron Hansen szerint „az élet rövid, de a futástól kicsit hosszabbnak tűnik”.

I've been banking with Charter Oak Federal Credit Union since I was a kid. They always took the time to explain how to set up my accounts and manage my money. I remember us setting a budget together and them helping me stick to it! Not only are they helpful, but their customer service is top notched and their rates are unbeatable. I'm so glad that I chose Charter Oak Federal Credit Union for my banking needs!

I recently switched to Charter Oak Federal Credit Union online banking service and have never looked back. The website is intuitive, the banking features are easy to use, and the customer service is stellar. My favorite feature has to be the bill pay option – it’s so quick and convenient! If you’re looking for a reliable online banking login, Charter Oak Federal Credit Union is definitely worth checking out.